سفارش تبلیغ
صبا ویژن

فلسفه و علل پیدایش جشن نوروز

?

فلسفه و علل پیدایش جشن نوروز

عید نوروز,فلسفه عید نوروز,علل پیدایش جشن نوروز,جشن نوروز,مراسم عید نوروز در ایران باستان

فلسفه و علل پیدایش جشن نوروز
روزهای خاصی در تاریخ کشور باستانی و متمدن ایران وجود دارد که یادآور حکایت‌ها و وقایعی مهم و تأثیرگذار است.درباره فلسفه و علل پیدایش جشن نوروز نظرات متفاوتی وجود دارد که برخی از این نظرات در اینجا آمده است.
با توجه به روایت‌های افسانه‌ای اسطوره‌ای ایران آغاز پیدایش جشن نوروز را به جمشید، چهارمین پادشاه پیشدادی ایران نسبت داده‌اند. قدمت این اسطوره به عصر هند و ایرانی می‌رسد.
در اوستا، کهن‌ترین کتاب ایرانیان به جمشید «یم Yima» اشاره شده است. در این روایت؛ جم، دارای فره ایزدی بوده که به فرمان اهورامزد به جنگ با اهریمن پرداخته که موجب خشکسالی و قحطی و نابودی خیر و برکت شده بود.
با نابودی اهریمن وی بار دیگر شادمانی و خرمی و خیر و برکت را به مردم ارزانی داشته و هر درختی که خشک شده بود سبز شد و مردم آن روز را «نوروز» یا «روز نوین» خواندند و همگی به فرخندگی چنین روزی در تشتی جو کاشتند و این رسم برای ایرانیان جاودانه شد.
 برخی گفته‌اند جمشید که به زبان فارسی جم و به زبان عربی «منوشخ» نامیده می‌شد در جهان سیر می‌کرد، هنگامی که به آذربایجان رسید، با تاج و تختی مرصع بر بلندای نقطه‌ای در مشرق جای گرفت و روشنایی آن تاج و تخت در هنگام طلوع خورشید مردمان را خیره کرد و آن روز را روز نو خواندند و جشن گرفتند و لفظ «شید» که در پهلوی به معنای شعاع است بر نام وی افزودند و پادشاه را جمشید نامیدند و رسم نوروز جاودانه و پایدار شد.
همچنین گفته‌اند: خداوند در اولین روز از ماه فروردین کار خلقت انسان و سایر مخلوقات را به پایان رساند و آدمی برای سپاسگزاری و قدردانی از خداوند و نعمت‌های وی، به نیایش و شادمانی پرداخت.یکی دیگر از فلسفه‌های جشن نوروز را نزول فروهر‌های (Farvahar) (1) درگذشتگان به زمین در روز اول فروردین دانسته‌اند.
 در اوستا آمده است که فروهرهای درگذشتگان پاک در اول فروردین برای احوالپرسی از اقوام خود به زمین می‌آیند و با دیدن مسرت و شادمانی بازماندگان از اهورامزدا برای آنان طلب خیر و رحمت می‌کنند و بازماندگان پیش از آمدن فروهرها به نظافت و خانه‌تکانی منزل پرداخته و آماده پذیرایی از آنان می‌شوند و کلمه فروردین یعنی ماهی که متعلق به فروهران است.
از برپایی مراسم و آیین‌های نوروزی در دوران هخامنشی اطلاع‌ دقیقی در دست نیست و تنها برخی از پژوهشگران چون فیلندر معتقدند که حجاری‌ها و سنگ‌نگاره‌های باقی‌مانده از دوران هخامنشی نشان‌دهنده مراسم نوروزی در تخت‌جمشید است. این آثار نمایشی از تقدیم هدایا از جانب اقوام و ملل تابع هخامنشیان به حضور پادشاه است.

از چگونگی برگزاری نوروز در روزگار اشکانیان آثاری در دست نیست.شادروان پور داوود می‌نویسد: «هر چند اشکانیان، ایرانی‌نژاد و زرتشتی‌کیش بودند ولی تسلط 80 ساله یونانیان موجب شد که آنان در باب آداب و رسوم ایرانی بی‌قید شوند و شاید در پایان دوره حکومت 476 ساله دوباره ملیت ایران قوت گرفت.» (2)
در دوران ساسانی، مراسم عید نوروز را بین شش تا سی روز برگزار می‌کردند و روز ششم فروردین یا نوروز بزرگ را خرداد روز می‌نامیدند و این روز را متعلق به فرشته مقدس خرداد می‌دانستند.

پیروان آیین مزدیسنا همچنین معتقد بودند که زرتشت (650 سال پیش از میلاد مسیح) در این روز متولد شده و در همین روز مقدس با خداوند به راز و نیاز پرداخته است و این روز برای ایرانیان محترم و مقدس شمرده می‌شد.
پادشاهان ساسانی نیز در دربارهای خود آیین‌های نوروز را با شکوه‌ خاصی برگزار می‌کردند و شاه پنج روز اول یا «نوروز عامه» بار عام می‌داد و به رفع حاجت‌های مردم می‌پرداخت، سپس «نوروز خاصه» یا نوروز بزرگ را که از روز ششم فروردین آغاز می‌شد به خود و نزدیکانش اختصاص داده و به جشن و شادمانی می‌پرداختند و نواهای خاص نوروز در این ایام در دربار پادشاه نواخته می‌شد.
از رسوم رایج این روزگار آن بود که مردم در بامداد عید نوروز به یکدیگر آب می‌پاشیدند و شکر هدیه می‌دادند. دلبستگی‌ ایرانیان به سنت‌های گذشته خود موجب شد که نوروز که سمبلی از عظمت و شکوه آنان بود، در سراسر دوران اسلامی، حتی در دوران خلفایی که اعتنایی به این رسومات نداشتند، برپا شود و آشنایی و آگاهی فرمانروایان اموی و عباسی از آیین‌ هدیه دادن به حاکمان دلیلی برای گرایش فرمانروایان عرب به برگزاری نوروز شد.
با کاهش قدرت و نفوذ عرب‌ها بر دولت‌های ایرانی و ایجاد حکومت‌های مستقل چون صفاریان و سامانیان و تعلق خاطر پادشاهان ایرانی‌نژاد به اجرای رسومات ایرانی، موجب احیای نوروز و برگزاری باشکوه این جشن شد.




ادامه مطلب

[ یادداشت ثابت - شنبه 93/1/3 ] [ 6:37 عصر ] [ روزبه عباس زاده ]

فواید خنده برای سلامتی

فواید خنده برای سلامتی 

ا

خنده یک پاسخ فیزیولوژیک به شوخ طبعی میباشد. خنده از دو مولفه ژست ها و تولید اصوات تشکیل یافته است.
چه اتفاقاتی حین خنده روی میدهند:

1- 15 عضله صورت منقبض میشوند.
2- عضله اصلی گونه که لب بالا را بلند میکند تحریک میشود.
3- اپی گلوت (مدخل حنجره) حنجره را بصورت نیمه بسته در می آورد بنابراین شما به نفس نفس می افتید.
4- در خنده های شدید غدد اشکی نیز تحریک میشوند.
5- کنترل عضلات بدن از دست شما خارج شده و بدن شل میگردد.

علل روانشناختی خنده:
1
-نشانه اعتماد به دیگران.
2-تقویت روابط اجتماعی.
3-اجتناب از درگیری و برخورد.
4-ایجاد صمیمیت.
5-خنده گویای پذیرش و تعاملات مثبت است.
6-خنده بیانگر و اثبات کننده عضوی از یک گروه بودن است
.

مطالب جالب در مورد خنده
:
1
-افراد 30 برابر بیشتر در حضور جمع می خندند تا در تنهایی و بطور انفرادی.
2-خنده قابل سرایت است.
3-صدای خنده متشکل از آواهایی است که در هر 210 میلی ثانیه تکرار میشوند.
4-انسان ها بسته به اینکه در حضور چه فرد و یا افرادی هستند بطور متفاوتی میخندند.
5-مردها هنگامی که در کنار یکدیگر میباشند، با خندیدن دوستی و رفاقت خود را ابراز کرده و روحیه رقابت جویانه میان خود را تعدیل میبخشند.
6-حداکثر فرکانس صوتی که مردها قادرند با خنده تولید کنند 1200 هرتز است، اما زنان قادرند فرکانسی تا 2000 هرتز تولید کنند.
7-خنده همواره پس از مکث در پایان جملات و عبارات خنده دار روی میدهد.
8-کودکان 300 بار در روز و بزرگسالان بطور متوسط 17 بار در روز می خندند.
9- 80 درصد خنده ها در پاسخ به جوک و لطیفه نمیباشد. اغلب خنده ها در هنگام خداحافظی و یا خوشامد گویی و سلام کردن روی میدهند.
10-زنان 126 درصد بیشتر از مردان میخندند. دختران هم بیش اززنان
11-صدای خنده زنان آهنگین تر از صدای خنده مردان است. خنده دختران را مقایسه کنید
12-شمپانزه ها و موشهای صحرایی نیز میتوانند بخندند (اما نه مثل انسان ها).


فواید خنده برای سلامتی:
1
-خنده یک مکانیسم دفاعی و کنار آمدن با استرس، تحقیر، خجالتزدگی و درد است.
2-خنده باعث افزایش سطح انرژی بدن میگردد.
3-خنده باعث کاهش استرس و تنش روانی میگردد.
4-خنده باعث کاهش درد میگردد.
5-خنده باعث افزایش روحیه فرد و احساس خوب نسبت به خود داشتن میگردد.
6-خنده باعث بهبود کارکرد مغز میگردد. خنده باعث تحریک هر دو نیمکره مغز گردیده و در عملکرد آنها تعادل ایجاد میکند.
7- خنده باعث ماساژ دادن ارگان های شکمی و بهبود کارکرد آنها، تقویت عضلاتی که ارگانهای شکمی را در جای خود نگه میدارند، و افزایش و بهبود عمل جذب و هضم میگردد.
8-خنده باعث تقویت یادگیری و تمرکز میگردد.
9-خنده باعث کاهش تنش عضلانی میگردد.
www.zibaweb.com
10-خنده یک تمدد اعصاب و تکنیک تن آرامی رایگان و آسان است.
11-هنگام خنده فشار خون و سرعت ضربان قلب شما افزایش می یابد. اما بلافاصله پس از اتمام خنده فشار خون کاهش می یابد(کمتر از حد طبیعی)
12-خنده باعث تغییر رفتار ما میشود. پس از خنده ما بیشتر صحبت کرده وتماس چشمی و فیزیکی بیشتر برقرار میکنیم.
13-خنده باعث کاهش سطح هورمونهای استرس میگردد. این هورمونها که در هنگام تجربه استرس و خشم ترشح میگردند باعث سرکوب سیستم ایمنی بدن، افزایش پلاکت های خون و افزایش فشار خون میگردند.
14-خنده باعث تقویت سیستم ایمنی میگردد. خنده سلولهای
T وB و گاما اینترفرون را افزایش میدهد.
15-خنده ممکن است به سرفه و سکسکه بیانجامد که باعث پاک شدن مجاری تنفسی از مخاط اضافی میگردد.
16-خنده باعث افزایش ایمنوگلوبین
A میگردد که از مجاری تنفسی در برابر ارگانیزمهای بیماریزا دفاع میکند.
17-خندیدن یک نوع فعالیت بدنی هوازی میباشد.100بار خندیدن معادل 15 دقیقه فعالیت با دوچرخه ثابت میباشد. خنده باعث کاهش فشار خون، افزایش جریان خون در بدن و افزایش اکسیژن رسانی در بدن میگردد.
18-خنده باعث ورزش دیافراگم وعضلات شکم، تنفسی، صورت، پا و کمر میگردد.
19-خنده باعث تخلیه انرژی و احساسات منفی و مخرب میگردد.
20-خنده با افزایش اکیسژن رسانی باعث تسریع بهبود زخم ها میگردد.
21-خنده کوتاهترین مسیر میان دو فرد است.

چگونه شوخ طبع باشیم:
ناهمخوانی (با عقاید، تصورات)، غیر منتظره بودن، غافل گیر کننده بودن، ممنوع بودن (اعمال، رفتار و شخصیت)، و تاخیردر درک (به اصطلاح گرفتن مطلب) همگی میتواند فاکتورهای شوخ طبعی باشند.
چه نکاتی را باید هنگام شوخ طبعی رعایت کنیم:
1-مطمئن گردید فردی که میخواهید با وی شوخی کنید شرایط و یا جنبه شوخی را داراست.
2-با کسی شوخی کنید که با وی صمیمی و نزدیک میباشید.
3-موقعیت اجتماعی را مد نظر قرار دهید (در دانشگاه، میهمانی و یا مراسم ترحیم).
4-شوخی باید متوجه خودتان باشد و نه فرد دیگری.
5-شرایط و موقعیت ها را دستمایه خنده قرار دهید و نه فرد و یا گروه را.
6-سعی کنید با افرادی که از نظر سنی از شما بزرگتر هستند شوخی نکنید.
7-در شوخ طبعی افراط نکنیدتا از وقار و شان شما کاسته نگردد

 

فواید خنده

آیا تاکنون از خود پرسیده ایدکه چند بار در روز از ته دل می خندید؟ آیا آدم خوش خنده و خوشرویی هستید یا گرفته و عبوس و به اصطلاح جدی و مبادی آداب! پژوهشهای گوناگون در زمینه اثرات خندیدن بر جسم و روح بیانگر این واقعیت است که خندیدن سبب از بین رفتن بسیاری از فشارهای روحی و روانی شده و راندمان کاری را در افراد بالا می برد. در کشور هندوستان برای تشویق مردم به اینکه از دل مشغولی های روزانه خود دست برداشته برای لحظه ای هم که شده با "خنده" مشکلات خود را فراموش کنند، دست به ابتکار جالبی زده اند و دوره هایی تحت عنوان "خنده درمانی" تشکیل داده اند این دوره ها با استقبال بسیاری روبه رو شده است. بهره گـیـری از " خنده" برای درمان ناهنجاری های فکـری و عارضـه های جـسمـی، نخستین بار نیست که به مرحله اجرا درمی آید. پیش از این در کشور ژاپن به معجزه خنده پی برده و از آن برای آرامش روح و روان استفاده نموده اند. طی یک برنامه از پیش تعیین شده در کلاس های خنده درمانی برای علاقمندان به آرامش درونی، فواید خنده به طور مبسوط، شرح داده می شود. در این راستا بر این نکته تاکید می شود که بسیاری از ما اکثر وقت خود را در محل کار سپری می نماییم، جایی که بیشترین فشار را از لحاظ کاری متحمل می شویم، بیماری های زیادی مانند "فشار خون"، "نارسایی های قلبی"، "بی خوابی و افسردگی" حاصل فشارهای بیش از اندازه ای هستند که هر کدام از ما روزانه با آنها دست و پنجه نرم می کنیم، اضطراب و استرس محیط کار و فعالیت ممکن است به وضعیت بدتر مانند اعتیاد به مواد مخدر یا تفریحات غیر سازنده منجر شود. از این رو، تمرین خنده به فواصل زمانی در روز باعث می شود اکسیژن بیشتری به مغز برسد و با آزاد شدن هورمون های انرژی زا در بدن، فرد احساس آرامش بیشتری کند. پس سعی کنید همیشه لبخند بر لبانتان باشد.دست کم پس از هر دو یا سه ساعت کار مداوم یک نفس عمیق کشیده گردن و شانه هایتان را به عقب خم کنید تا به اصطلاح خستگی از تنتان بیرون برود. خنده درمانی سیستم ایمنی بدن را افزایش داده باعث می شود کمتر دچار سرماخوردگی و عطسه شوید همین طور بروز عفونت های حلق و ریه را تا حد قابل ملاحظه ای کاهش می دهد. خنده استقامت بدن را در ابتلا به بیماری هایی همچون آسم، برونشیت، سردردهای عصبی و میگرن، و نیز دردهای ناشی از آرتروز، دیسک کمر و ستون فقرات افزایش می دهد. خنده درمانی درحقیقت نوعی تمرکز فکری محسوب می شود که افکارانسان را از دنیای فیزیکی جدا می کند تا جایی که ذهن به هیچ چیز دیگری نمی اندیشد. تمام کسانی که از این روش استفاده می کنند به خوبی می دانند که هنگام متمرکز ساختن ذهن، همه افکار بد و منفی از قبیل اندیشه های جرم برانگیز، ترس، عصبانیت، حسادت و خود خواهی را می توان از ذهن بیرون کرد و روحیه ای شاد و سرزنده را با تمرین گذشت و فداکاری، احترام به دیگران، دوست داشتن و محبت ورزیدن و از همه مهمتر "بخشش" در وجود خود زنده ساخت. از این رو افراد بایدبیش از هر چیز زوایای شخصیتی خودرا به خوبی بشناسند و جنبه های شوخ طبعی را در وجود خود شناسایی کنند اگر چه این خصیصه در همه اشخاص به یک اندازه موجود نیست. طی فرآیند خنده درمانی به افراد آموزش داده می شود که صرف نظر از مشکلات و گرفتاری هایی که برای هر فردی در زندگی ممکن است پیش بیاید خندیدن و خوشحالی بخش جدایی ناپذیری از زندگی فردی انسان ها محسوب می شود. وقتی ذهن و فکر شما در آرامش کامل باشد قطعاَ راحت تر و آسان تر می توانید تصمیم بگیرید و با آرامش خاطر مشکلات خود را حل کنید. اعضاء کلاس های خنده درمانی ابتدا یکسری فعالیت های جمعی و گروهی را با هم انجام می دهند سپس هرکدام جداگانه همان فعالیت ها را به طور انفرادی و به فواصل زمانی در روز تکرار می کنند. هر فردی دارای استعدادهای بالقوه نامحدودی است که بکر و دست نخورده باقی مانده اند و می باید در مسیر درست و با شناخت صحیح فعالیت یابند. یکی از این راههای شناخت استعدادهای خاموش در وجود انسان خنده درمانی است. یک محقق دانمارکی با الگوگرفتن ازاتاق های "استراحت" و "استعمال دخانیات" در شرکت ها و ادارات پیشنهاد کرد اتاق هایی با نام "اتاق خنده" به این گونه مراکز اضافه شود تا کارمندان بتوانند دست کم 10 الی 15 دقیقه را در آنجا به خندیدن سپری کنند. هر چند این پیشنهاد هنوز عملـی نشده و تنها در حد یک فـرضیه است اما به عقیده وی ایـن تنها راهی است که می تـوان خنده را به محیـط کار نیز انتقـال داد. باشگاههای خنده در کشورهای غربی ماننـد آمریکا و انگلیس که هفته ای یک بار دایر می شوند مفیـد هستند اما کافی نیستند و نیاز افراد را برطرف نمی سـازند چرا که انسان ها برای تامین نیازهای روحی خود به اینکه هر روز بخندند نیاز دارند. یکی از محاسن ایجاد اتاق خنده این است که دیگر نیازی به وقت قبلی نیست و هر کس می تواند در هر زمانی که دلش خواست به آنجا برود و تا دلش می خواهد بخندد. نکته مهم اینجا است که آیا افراد می توانند هر زمان که اراده کنند بی دلیل بخندند و یا باید محرکی آنها را به این عمل وادارد. تحقیقات نشان می دهد که بسیاری از انسان ها نسبت به لطیفه هائی که می شنوند عکس العمل نشان می دهند. اگر لطیفه شیرین و بامزه باشد قطعاَ خنده را بر لبانشان خواهد نشاند. برای اینکه بتوانید خندیدن را تمرین کنید باید با افرادی معاشرت کنید که همیشه شاد و خوشحال هستند، گویی هیچ غم و غصه ای در زندگی نــدارند و اگر هم دارند آن را بروز نمــی دهند. در این گونه کلاس ها توسط تلویزیون و یا ضبط صوت داستان های خنده دار و بامزه به نمایش در می آید تا افراد به خندیدن وادار شوند. خنده را می توان به چند گروه تقسیم بندی کرد. گروه اول همان لبخندهایی هستند که افراد در هر زمان و مکانی می توانند از آنها استفاده کنند. به طور مثال خیلی ها برای اینکه ترس و یا اضطراب خود را پنهان کنند آن را با یک لبخند بروز می دهند و یا لبخندهایی که آدم ها از روی تنبلی، بی تفاوتی و اینکه حوصله حرف زدن ندارند به یکدیگر تحویل می دهند. دسته دوم خنده هایی هستند که در مکان های خاص و با کمی احتیاط انجام می گیرند. مثلاَ در مکان های عمومی خنده بی جا و بی مورد شخصیت آدم ها را زیر سؤال خواهد برد. دسته سوم خنده های بی صدایی است که در دل آدم ها انجام می گیرد. برای مثال دوست شما مطلبی در مورد شخصیت شما به زبان می آورد که به نظر شما اصلاَ واقعیت ندارد و شما در دل به او می خندید و یا موردی را از کسی پنهان کرده اید و در دل به او می خندید که از همه جا بی خبر است. دسته چهارم خنده های کاملاَ دوستانه است، زمانی که از ته دل می خندید و در آن لحظه تنها به چیزی می اندیشید که باعث خندیدن شما شده است. در این حالت تمام اعضاء بدن شما از عضلات سر و صورت گرفته تا دست و حتی قفسه سینه، شما را در خندیدن همراهی می کنند. از این رو از ته دل خندیدن بهترین و مفیدترین نوع خنده است! بنابراین از همین امروز تصمیم بگیرید با لبخند زدن به دیگران و از ته دل خندیدن آرامش را به محیط کار و زندگی خود آورده و زمینه ای مناسب برای رشد خلاقیت ها و دوستیهای پایدار را فراهم کنید.

 




ادامه مطلب

[ یادداشت ثابت - شنبه 93/1/3 ] [ 6:20 عصر ] [ روزبه عباس زاده ]

روش ساخت ماء الشعیر یا آبجو

روش ساخت ماء الشعیر یا آبجو

چند هزار سال پیش در مصر باستان از نوعی نوشیدنی تحت عنوان آب جو استفاده می شد و هم زمان با آن , مصرف یک نوشیدنی با همان خصوصیات که البته از ارزن تهیه می شد , درمیان قبایل آفریقائی رواج پیدا کرد. به تدریج این نوشیدنی الکلی در تمان نقاط دنیا رایج و در همه کشور ها تولید شد. پیش از انقلاب نوع الکی ماء الشعیردر ایران تولید میشد که طبیعتا مضرات الکل را هم در خود داشت اما خوشبختانه پس از انقلاب که تولید نوشیدنی های الکلی در کشور متوقف شد با تغییر سیستم تولید ماء الشعیر کنونی به بازار آمد



ماالشعیر,آبجو, چرب تغذیه کودک

روش ساخت ماء الشعیر یا آبجو

تغذیه سالم زندگی سالم-روش ساخت ماء الشعیر یا آبجو

ماء الشعیر و به طور کل نوشابه هایی برپایه مالت , از شیر رقیق شده مالت جو به دست می آید.این نوشابه ها از مالت , عصاره رازک , ساکارز , گلوکز , مالتوز , ویتامین سی ,انواع ویتامین ب , اسید های آلی , انواع اسید های آمینه ,املاح معدنی و آب گازدار تشکیل شده است.

مالت همان جوی جوانه زده است که پس از گرفتن جوانه و خشک کردن مورد استفاده قرار می گیرد.در هنگام جوانه زدن , آنزیم های گوناگون که در جو به صورت نهفته بوده اند, فعال می شوند و حتی بعضی از آنزیم های جدید هم به وجود می آیند. این آنزیم ها موجب هیدرولیز کربوهیدرات ها می شوند و در نهایت نشاسته را به مالتوز تبدیل می کنند. علاوه بر آن ,در اثر جوانه زدن , دیواره سلولهای آندو اسپرم تراوا شده و آنزیم ها می توانند به آسانی روی مواد داخل مالت اثر بگذارند. بالا اخره در اثر جوانه زدن مقدار بعضی از ویتامین ها مانند تیامین و ریبوفلاوین و اسید پنتوتنیک نیز بیشتر می شود.

فرایند تولید
در تمام دنیا از نوعی جو بنام جوی دو ردیفه برای آبجو سازی استفاده می شود. علت استفاده از جوی دو ردیفه, پروتئین کم و دانه های هم سایز روی خوشه است که ضایعات را کمتر می کند. این نوع جو پس از ورود به کارخانه , به واحد بوجاری منتقل شده
و در این مکان پاک و تمیز می شود.پس از جدا شدن کلیه ناخالصی های همراه, جو را به مخزن های شستشو و ضد عفونی انتقال می دهند تا در مدت 30 ساعت شسته شود.در خاتمه این مدت, توده جو به سالن جوانه زنی پمپ می شود و در ابتدای سالن ریخته می شود.دستگاهی که در این مکان وجود دارد , در هر حرکت رفت و برگشت خود, توده را جابجا می کند تا دانه ها از کف رطوبت بگیرد. توده مدت 5 روز در این سالن می ماند و بعد از آن به کوره می رود.دمای سالن بین 17 تا 20 درجه سانتی گراد و رطوبت آن بالای 70% است که این شرایط باعث می شود تا جو بین 9 تا 11 میلی لیتر جوانه زده و به مالت تبدیل شود.

بعد از آن مالت به واحد پخت می رود در اینجا مالت بدست آمده در مخزنی ریخته شده , 30 دقیق خیس خورده , آسیاب شده و در تانک پخت ریخته می شود.مالت را همراه با آب به مدت 3 ساعت و 30 دقیقه و در دمای 76 درجه سانتی گراد می پزند.بعد از گذشت زمان لازم, مالت به تانکر فیلترلسیون منتقل شده و درمدت 30 دقیقه تفاله از آن جدا می شود. مایع بدست آمده به تانک جوش منتقل شده و در آنجا عصاره رازک و شکر افزوده می شود.

مایع بدست آمده به چیلر منتقل شده و در آنجا شوک حرارتی داده می شود. این شوک اولین قدم برای جلوگیری از الکی شدن مایع است. آب جو دارای مخمر وحشی است که در محیط مساعد الکل تولید می کند.شوک حرارتی ایجاد شده باعث می شود که مخمر وحشی این اختلاف دما را تحمل نکرده و از بین برود.

شربت بدست آمده در این مرحله به سردخانه رفته و حجم آن با آب دو برابر شده , سپس وارد دستگاه فیلتراسیون می شود.در این بخش مایع شفافی به نام ماء الشعیر به دست می آید.در سالن بسته بندی , مایع بدست آمده در شیشه و یا قوطی ریخته می شود.پس از در بندی , این شیشه و قوطی ها به مدت 30 دقیقه در درمای 72 درجه سانتی گراد پاستوریزه می شود. در این مرحله محصول آماده حمل به بازار است




ادامه مطلب

[ یادداشت ثابت - شنبه 93/1/3 ] [ 6:1 عصر ] [ روزبه عباس زاده ]

تاریخه قلیان در ایران

تاریخه قلیان در ایران

.

قلیان، اگر چه نامی عربی دارد اما ظاهرا ایرانی ساز است. گویند نام آن را قلیان گذارده اند تا معرف صدایش باشد و برخی هم از ریشه غلی در عربی به معنای جوشیدن صحبت می کنند. همان طور که ریشه کلمه ناشناخته است، نخستین مبدع آن نیز شناخته شده نیست. اگر چه در برخی اسناد از عبدالفتح گیلانی، فیزیکدان دربار اکبر اول، پادشاه مغول به این عنوان یاد شده است، اما شعری از اهلی شیرازی که در قرن دهم هجری سروده شده و در آن از قلیان یاد شده است این نظر را باطل می کند. آنچه معلوم است این که باید ظهور قلیان را از عصر صفوی به نظاره نشست.

 

اولین نقاشی که از قلیان به جا مانده، تصویری به قلم رضا عباسی است از نشمی کماندار، فردی در دربار شاه عباس بزرگ. نخستین اشعار هم متعلق به همین دوران است و نشان می دهد قلیان از این دوره وارد فضای ایرانی شده است.اما ظاهرا ایرانیان در کشیدن قلیان افراط داشته اند. تا جایی که تاورنیه، از سیاحان اروپایی در سفرنامه خود می نویسد: «ایرانیان زن و مرد، به طوری از جوانی عادت به کشیدن تنباکو کرده اند که کاسبی که باید پنج شاهی خرج روزانه کند، سه شاهی آن را به مصرف تنباکو می رساند.

 

می گویند اگر تنباکو نداشتیم چطور ممکن بود کیف و دماغ داشته باشیم؟» او همچنین می گوید نخستین چیزی که ایرانیان سر سفره می آورند، قلیان و قهوه است و نخستین چیزی که برای افطار در ماه رمضان آماده می کنند قلیان است. افراط ایرانیان به حدی بوده است که در مدارس نیز استاد و شاگرد هنگام تفکر عمیق قلیان می کشیدند و در سفر بزرگان نیز، فردی مامور این بود که قلیان آنان را کنار کالسکه یا مرکب بیاورد تا او بتواند در حین راه رفتن قلیان بکشد. در دربار حکومتی نیز فردی به عنوان قلیان دار یا چپق دار شناخته می شد که سمت مهمی هم داشته است.

 

اما تاریخ ماجرای ممنوعیت قلیان هم جالب است. ظاهرا شاه عباس نخستین کسی بوده است که به فکر ممنوعیت تدخین توتون و تنباکو افتاده است. گویند برای این کار، روزی در یک مجلس رسمی دستور داد به جای تنباکو، پهن بریزند و آنگاه، خود این تنباکو را یک تنباکوی فرد اعلا، تولید همدان معرفی کرد. همه نیز از کیفیت تنباکو تعریف کردند و آنگاه شاه خطاب به جماعت گفت مرده شوی چیزی را ببرند که نتوان آن را از پهن تشخیص داد. بعد از آن بود که کشیدن توتون و تنباکو در ایران ممنوع شد و حتی گفته شده، تاجرانی که در اردوی جنگی شاه، توتون توزیع کرده بودند با همان توتون ها سوزانده شدند و سربازان استفاده کننده نیز بینی و لب خود را از دست دادند! اما همه شاهان صفوی این گونه نبودند کما این که بعد از شاه عباس نیز دوباره قلیان به عرصه اجتماعی برگشت. برخی دلیل این امر را مالیات کلانی می دانستند که دولت از تولید توتون و تنباکو به دست می آورد. شاهان سلسله های دیگر، بخصوص قاجاریه هم نظری مثبت به این پدیده داشتند. قلیان مخصوص و زینتی قاجاری ها در موزه جواهرات سلطنتی ایران هم اکنون نیز موجود است و در موزه جواهرات سلطنتی نگهداری می شد.اما شاید مهم ترین حضور قلیان در تاریخ ایران را باید در عصر قاجار جستجو کرد.

 

آنجا که میرزای شیرازی، مرجع بزرگ تقلید وقت، در اعتراض به اعطای انحصار توتون و تنباکوی کشور به انگلیسی ها، فتوای تحریم توتون و تنباکو را صادر کرد. روایت های تاریخی از شکسته شدن قلیان های بسیار حتی در حرمسرای شاه، در آن روز حکایت کرد که به عنوان حمایت و تبعیت از این فتوا انجام شد.

 

مثل ریشه دار بودن در تاریخ، قلیان در ادب فارسی هم ریشه پیدا کرده است. همان طور که بیان شد نخستین شعر درباره قلیان از اهلی شیرازی به دست رسیده است. او در قرن دهم هجری می گوید: «قلیان ز لب تو بهره ور می گردد / نی در دهن تو نیشکر می گردد / بر گرد رخ تو دود تنباکو نیست / ابریست که بر گرد قمر می گردد» در متون نثر هم رساله ای با عنوان رساله تنباکوئیه در این زمینه موجود است که در دوره صفویه به دست محمد ابراهیم دوالشرفین کرمانی نوشته شده است.

 

در این رساله که زبانی طنز دارد معنای لغوی تنباکو و انواع آن و برخی حوادث تاریخی پیرامون تنباکو نوشته شده است. از آنچه گفته شد می توان نتیجه گرفت که کشیدن دخانیات بخصوص قلیان، ولو به صورت یک عادت نادرست، در فرهنگ ایرانی بوده است. توجه به این مساله خواهد توانست برای هرگونه اقدام، بخصوص اقدام قانونی تاثیرگذار و راهگشا خواهد بود.

 

جغرافیای قلیان و قهوه خانه داری در ایران

 

1. گلستان: استان گلستان بنا به آمار وزارت جهاد کشاورزی بیشترین میزان سطح زیر کشت و بیشترین میزان تولید توتون و تنباکو را در کشور دارد. 23 درصد مزارع توتون و تنباکوی کشور در این استان قرار گرفته است.

 

2. خوزستان: خوزستان یکی از قطب های تولید قلیان در کشور است. نزدیکی این استان به کشورهای عربی به عنوان مراکز عمده قلیان می تواند یکی از دلایل این مساله باشد. قلیان یکی از صنایع دستی خوزستان نیز هست.

 

3. جهرم: شهرت جهرم به دلیل زغال معروف آن است. به طور کلی زغال مناطق جنوبی ایران از مناطق شمالی مرغوب تر است.

 

4. قزوین: نخستین قهوه خانه ایران در زمان شاه تهماسب صفوی در شهر قزوین تاسیس شده است.

 

5. اصفهان: اصفهان را باید قطب قهوه خانه و قلیان ایران دانست یا لااقل آن را قطب دیروز خواند. هم به دلیل تنباکوی معروف خوانسار که یکی از شهرهای این استان است و هم به دلیل قهوه خانه هایی که در عصر صفوی و بعد از آن در این شهر تاسیس شد. قلیان یکی از صنایع دستی اصفهان نیز هست.

 

6. تهران: تهران به دلیل کثرت قهوه خانه های خود باید در این اطلس جای بگیرد. علاوه بر این منطقه فرحزاد در شمال تهران یکی از معروف ترین مناطق این کسب و کار در کشور است.




ادامه مطلب

[ یادداشت ثابت - شنبه 92/10/1 ] [ 7:55 عصر ] [ روزبه عباس زاده ]

پیامک های زیبا و جوک های خواندنی شب یلدا 1392

گلچین زیباترین اس ام اس های مخصوص شب یلدا 29 آذر 92

اس ام اس های شب یلدا و پیامک شب چله

زمستان هر چقدر هم سرد باشد؛

من در گرمای آغوش تو ظهر تابستان را قدم می زنم!
یلدایت مبارک!
.
.

.
نگرانی هایت را به آخرین برگ های درختان آویزان کن

چند روز دیگر همگی می ریزند …

 .

.
.
کوتاه ترین شب ها هم بی تو نمی گذشت
رحم کن خوب من، امشب شب یلداست!
.
.

.
وجودت کافی ست تا از آسمان برفی شب یلدایم بهار ببارد!
یلدایت مبارک …
.
.

.
به دلیل اوضاع بحرانی و رکود بازار شوهر

به دختران دم بخت گره زدن هندوانه در شب یلدا توصیه میشود!
بالاخره تیری ست در تاریکی دیگه

آدم باید همه شانسارو امتحان کنه!!!
.

.
.
ای لعل لبت به دلنوازی مشهور
وی روی خوشت به ترک تازی مشغول
بی زلف تو قصه ای است ما را مشکل
همچون شب یلدا به درازی مشهور
.
.

.
فریاد کشیده هر دو جیبم جانسوز
با دیدن نرخ هندوانه دیروز
یلدا تو کمی دیرتر امسال بیا
یارانه برای تو ندادند هنوز!
.
.

.
گر سهم من از تو تنها یک شب است
یلدا شبی بیا
بگذار این کوتاهترین داشتن در بلندترین شب باشد …

.
.

.
کاش میشد برای یک شب هم که شده هندوانه باشم

همان قسمتش که سهم توست!
یلدا مبارک …
.

.
.
در آغاز زمستان هرگز زمستانی مباد بهار آرزوهایت …
یلدا مبارک!
.
.

.
زمستان و پاییز ندارد …
نباشی، چهار ستون بدنم میلرزد!
.
.

.
میان همهمه برگهای خشک پاییزی، فقط تو مانده ای که هنوز از بهار لبریزی!
روزهای آخر پاییزت پر از خش خش آرزوهای قشنگ …
پیشاپیش یلدا مبارک
.

.
.
مورد داشتیم شب یلدا بلندترین کلیپسشو زده به سرش!
.

.
.
سلامتی اونایی که نه کسی یلداشون رو تبریک گفت

نه کسی رو دارن که بهش تبریک بگن!
.
.

.
آری امشب شب یلدا است
شب فال
شب عشق
شب هندوانه
و شب آزادی و شب رهایی
چیزی به یادم نمی آید جز اینکه امشب شب تنهایی من است!
.
.

.
پاییز سر رسید
جا نمانی از شمردن، هیچ کسم!
جوجه، جوجو، بانو، ملوسک، عسلک، ”همه کسم”، گلکم ، و …
مبادا هیچکدام در کلاس یاد شب یلدایت …

راستی گفتم یلدا، یلدا هم اسم قشنگی ست؛

چطور است یک یلدا هم به ترم زمستانه امسالت اضافه کنی، هان؟
فقط خواهشا این یکی را دیگر مستعارش نکن!!!
.
.
بیا تا در بلندترین فرصت شبانه از هزار رنگی پاییز به یکرنگی زمستان برسیم!
.

.
.
از برگ برگ دفتر من پرت می شوند
معشوق های خسته ی پایان گرفته ام
یلدای چشم های تو را گریه میکنند
موهای رنگ و بوی زمستان گرفته ام!
.
.
بی تو یلدا یعنی چند دقیقه بیشتر تنهایی، دلتنگی، ویرانی!
.
.
یلدا برای من بی معناست وقتی شب و روزم بی تو یلدایی بی پایان است!
من تمام عمر چله نشین توام …
یلدا مبارک!!!
.

.
.
قدمی مانده به یلدا
به شب خاطره انگیز و بلند
به سپیدی زمستان و اناری که دلش قصه ی یکرنگی هاست …
.
.

.
به مناسبت شب یلدا، به کسانی که بلندترین کلیپس را در این شب بزنند

کلیپس های نفیسی تعلق خواهد گرفت!
.
.
سفیدی برف را برای روحت
سرخی انار را برای قلبت
شیرینی هندوانه را برای لحظه هایت
و بلندی یلدا را برای زندگی قشنگت آرزومندم …
پیشاپیش یلدا مبارک!
.
.
یلداى آدم ها همیشه اول دى نیست
هرکس شبى بى یار بنشیند شبش یلداست …
.
.
پائیز است؛ شور می زند دلم، نکند طعم انارهای بازار مرا از خاطرت ببرد …
یلداتون پیشاپیش مبارک!
.

.
.
من یقین دارم که برگ
کاین چنین خود را رها کرده ست در آغوش باد
فارغ است از یاد مرگ
لاجرم چندان که در تشویش ازین بیداد نیست
پای تا سر زندگی است!
آدمی هم مثل برگ
می تواند زیست بی تشویش مرگ
گر ندارد همچو او آغوش مهر باد را
می تواند یافت لطف هرچه بادا باد را …
“فریدون مشیری
.
.

.
سیاهی پیراهن عزای حسین، بلندترین شب یلدای شیعه هاست …
امشب از قصه ی غصه های کربلا بگوییم!

.

.

.

چون تیر رها گشتـه ز چلّـه شده ایم!
مهمان شمــا در شب چلّـه شده ایم!
از برکت ایـن سفــره ی الــوان شما
تا خرخره خورده،چاق و چلّـه شده ایم!
.
.
.
من دارم جمعه می رم، فکر نکنم دیگه همدیگر رو ببینیم…
منو فراموش نکن و به خاطر تمام بدی هام منو ببخش…
از طرف پاییز
.
.
.
تو میری و من فقط نگاهت می کنم
تعجب نکن که چرا گریه نمی کنم
بی تو یک عمر فرصت برای گریستن دارم
اما برای دیدن تو همین یک لحظه باقیست
.
.
.
محفل آریائی تان طلائی، دلهایتان دریائی
شادیهایتان یلدائی، پیشاپیش مبارک باد این شب اهورائی . . .
.
.
.
قیمت پماد سوختگی شب یلدا (چله)خیلی خیلی بالا میره.
اگه نگرفتی زود تر بخرش شاید هندوانه ای که گرفتی سفید در بیاد هااا
اون وقت لازمت میشه!!!
.
.
.
روی گل شما به سرخی انار
شب شما به شیرینی هندوانه
خندتون مانند پسته
و عمرتون به بلندی یلدا
.
.
.
بیا ای دل کمی وارونه گردیم
برای هم بیا دیوونه گردیم
شب یلدا شده نزدیک ای دوست
برای هم بیا هندونه گردیم
.
.
.
بیا ای دل کمی وارونه گردیم، برای هم بیا دیوونه گردیم
شب یلدا شده نزدیک ای دوست
برای هم بیا هندونه گردیم
شب یلدا مبارک
.
.
.
میان دوستـــان افتاده ای تک / رخت هندونه، زلطف عین پشمک!
برایت می زنم اینک پیامک / شب یلدای تو ای گــــــل! مبارک!
.
.
.
تو میری و من فقط نگاهت می کنم
تعجب نکن که چرا گریه نمی کنم، بی تو یک عمر
فرصت برای گریستن دارم، اما برای دیدن تو همین یک لحظه باقیست
تا یلدایی دیگر انتظارت را خواهم کشید . . .
.
.
.
چند ساعت بیشتر به آخر پاییز نمونده، جوجه هاتو شمردی!؟
.
.
.
توی سرمای این شب طولانی به فکر بی خانه مان هایی که چشم میزنند
زودتر صبح بشه هم هستی؟
.
.
.
شادیتون 100 شب یلدا دلتون قد یه دریا توی این شبای سرما یادتون همیشه با ما
یلدا مبارک . . .
.
.
.
روی گل شما به سرخی انار، شب شما به شیرینی هندوانه
خندتون مانند پسته و عمرتون به بلندی یلدا
شب یلدا مبارک . . .
.
.
.
یلدا یعنی یادمان باشد که زندگی آنقدر کوتاه است که
یک دقیقه بیشتر با هم بودن را باید جشن گرفت
یلدایتان مبارک
.
.
.
بین چگونه قناری ز شوق می لرزد
نترس از شب یلدا بهار آمدنی است




ادامه مطلب

[ یادداشت ثابت - جمعه 92/9/30 ] [ 6:8 عصر ] [ روزبه عباس زاده ]